Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

Den här veckan har jag haft möjligheten att gå på en workshop inom matfotografering hos Dagmars Kitchen! Det kändes sådär pirrigt som det alltid gör att möta en ny grupp människor (är det bara jag som får känslan av första skoldagen?) men jag mötte en tjej som heter Malin i dörren som var supertrevlig och så fort vi kom in i huset möttes vi av Sonja – och därmed var alla nerver som bortblåsta.

Vi började med fika och en presentationsrunda. Alla vid bordet var professionella fotografer utom en person, men hon jobbade som kallskänka – något som vi alla snabbt kom överens om var mycket mer fördelaktigt än att vara fotograf i dessa sammanhang. Det är lätt att lära sig fotografera, men att få maten både god och snygg? Oj oj.  😉

Jag vet inte varför men det känns alltid som om det är så lätt att jämföra sig med andra i sådana här scenarion. Trots att jag känner mig lugn och trygg i mig själv, så fick jag en sådan där tillfällig bara jag inte är sämst!-känsla i början av workshopen. Sedan släppte den direkt när vi började styla maten tillsammans, men varför gör man så? Det är klart man lär sig bättre om man vågar göra fel och ställa frågor, utan att tänka på prestation.

Upplägget på workshopen var enkelt, men väldigt väl genomtänkt. Sonja hade förberett vegetariska burgare med morot och halloumi, samt en chokladmousse med avokado (ni kan hitta recepten här!). Dessa stylade hon sedan samtidigt som hon pratade om ljus, bakgrunder, rekvisita osv. Sedan fick vi kursdeltagare plocka på oss tillbehör och rekvisita och styla våra egna matbilder parvis. Sedan åt vi upp det vi stylat! 😀

Det var väldigt lärorikt, speciellt med tanke på att Sonja har hur mycket skålar, små skedar, galler och bakgrundsalternativ som helst. Det var bara att köra loss och jobba på att hitta en stil som passade för en själv, utan att behöva bli begränsad av sin utrustning.

Jag och Cornelia gjorde två olika stylingar; den första (hallumiburgaren) var främst Cornelias och den andra (mousse) var främst min. Båda valde att göra stylingar som fotograferades rakt uppifrån.

Det krävs lite pyssel för att få handdukar och allt runtomkring att ligga precis som man vill. Det var nog det som tog allra längst tid också. Fast den främsta lärdomen blev ganska samma som inom homestyling: det gäller att inte försöka för mycket, för då syns det att man har lagt allt tillrätta. Så tillslut “kastade” vi bara dit handduken och då satt det som ett smäck!

Här kommer min styling av avokado-choklad-moussen. Lika god och krämig som den ser ut, och stylad med kokos, färska hallon från Årstiderna och lite olika nötter. Sen fick Cornelia genidraget att ta loss lite blomblad från en blomma som stod intill. Superfint!

Det allra bästa ändå, förutom möjligheten att få träffa alla andra deltagare och att få äta så god mat, var tillfällena när Sonja kom in och petade lite i stylingen. Det är så häftigt att se människor som med några enkla förändringar kan ändra en hel bild till det bättre. Jag är så tacksam för denna workshop, och rekommenderar verkligen alla att passa på och gå en om tillfälle ges.

Den sista halvtimmen pratade vi om bildredigering och fotografering i allmänhet. SÅ fint att få dela inspiration med andra som är precis lika nördiga som jag inom fotografering och branschen.

Glöm inte att kolla in Dagmars Kitchen på Instagram. Där kan ni hitta länkar till alla som deltog på workshopen också, absolut värt att se! Om du vill hitta min instagram så finns den här!
instagram @fotografsofiarojder