Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

Vad gör du på vintern?

Det är ingen hemlighet att hösten, och till viss del vintern, är något av en lågsäsong för mig som fotograf. Mina kunder vill gärna ha mysiga sommarbilder, och väntar därför över vintern för att fotografera på våren/sommaren istället. Undantaget kan vara om det är en riktigt mysig vinter med massor av snö, då rullar det gärna på med uppdrag även på vintern. Och bebisar! För just bebisar blir precis samma fotografering, oberoende om det är vinter eller sommar.

Eftersom jag fotograferar mycket dans också har jag ändå fotograferingar varje vecka – och nu närmar det sig snart terminsavslutning. I år har jag bokat in två dansavslutningskvällar, en hos Widelius Dans i Kristinehamn och en hos Dansstudion i Karlstad. Det ska bli så roligt att få fotografera alla barn och ungdomar som visar upp vad de lärt sig under hösten.

Men, vad gör man annars då på vintern, när det är färre bokningar?
Här kommer en liten lista på vad jag gör, med ungefärliga procentsatser till det.

45% av tiden tittar jag på nya produkter!

Det finns så mycket spännande som jag kan leverera att det är svårt att veta vart man ska börja. Varje år kommer något nytt. Nya papper, nya böcker, nya företag, nya produkter. Vissa saker finns dessutom bara tillgängliga för fotografer att beställa, och då är det viktigt för mig att jag vet vad jag vill erbjuda.

Förutom att faktiskt bestämma vilka produkter jag vill erbjuda så är det viktigt för mig att sätta mig in i hur varje system fungerar, hur färgprofilerna funkar, göra en testprodukt och sedan beställa den – och sedan undersöka varje centimeter av produkten för att bestämma om det är det här jag vill erbjuda.

Viktigast är ändå att erbjuda hög kvalitet, produkter som lever länge och som mina kunder kommer att uppskatta – och det ligger mycket jobb att hitta till de guldkornen.

25% planering.

Vilken sorts fotograferingar tror jag att ni kommer att vilja ha? Ska jag satsa extra på paketen för mina danskunder, eller ska jag lägga lite extra krut på bröllop? Vad gick bra förra året, och vad ska bli bättre tills nästa år? Hur ska jag lägga upp mitt schema för att få ihop alla trådar som ska hållas ihop?

15,9% design.

Planerar hur mina gåvoboxar och presentkort ska se ut, och om det är smidigast att leverera foton i kartonger eller kuvert. Hemsidan ska uppdateras. Dessutom drömmer jag ofta lite för länge om alla fina album jag ska få göra till kunder – tänk dig gåvan att få skapa något som finns i en annan familjs ägo i många, många år. Arvegods! Det är ett stort ansvar som jag bara omfamnar. Min sambo säger att jag ibland bara har dimma i blicken när jag tänker på linneomslag, layflat-bokmodeller, lyxiga papper och handgjorda presentationslådor… mmmh.

13% blogg, mail och sociala medier.

Nya kunder behöver finnas, det kommer då och då bröllopsförfrågningar inför nästa sommar, bloggen ska fyllas på med nya inlägg och sociala media ska gärna uppdateras.

5% fotograferingar.

Den här förklarar sig själv ganska bra. Jag är ute hos kund och fotograferar.

4% möten.

Möten med blivande kunder, möten med tidningar jag jobbar med, säljmöten. Möten!

Ni som är lite skarpögda har redan räknat ut att det här blir 107,9%! Jag har aldrig sagt att jag inte lägger ”för mycket”  tid på företaget. Det finns alltid någonting att göra, det är bara fokuset som ändras under årets gång.

Jag ska dessutom ta ut min semester om några veckor! Den 8 december åker jag och Patrick till England för att hälsa på hans familj och fira hans födelsedag, så det ska bli något alldeles extra. En och en halv vecka blir vi borta, så alla som vill ha utskrifter innan jul bör beställa dem innan dess.

Kramar på er!