Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

Anlita fotograf? När och varför?

För ett par veckor sedan pratade jag med en av mina vänner, som råkar vara företagare, om hur det känns att bli intervjuad. Hon hade nyligen varit del av ett reportage där hon blev filmad och upplevde det som om hon gjort så dåligt ifrån sig; det hade låst sig och blivit svårt att svara på frågorna på ett bra sätt, och självklart kändes det inte kul alls.

Efter att hon berättat vidare insåg jag snart att hon faktiskt blivit intervjuad av två olika personer, och att hon bara känt på det sättet med den ena. Hmm? Jag förstod då att hennes problem inte hade någonting alls med hennes egen förmåga att göra, utan med intervjuarens.

En vän med kamera

Många fotografer idag skulle säga att deras största konkurrent på arbetsmarknaden är “en vän med kamera”. Alltså – det som hindrar dem från att bli anlitade för att utföra ett jobb är att någon på det andra företaget har en kompis som de tycker kan göra jobbet minst lika bra, då denne har en kamera av hög kvalité.

Allting utvecklas

Ofta hänger den åsikten/rädslan ihop med en fotograf som bär en väldigt tydlig offerkofta, och det är en anledning till att både äldre och yngre fotografer ger upp sin verksamhet. Att gömma sig bakom “om inte alla mobilkamerorna fanns skulle jag ha mer jobb!” blir inte riktigt hållbart dock, eftersom kamerorna inte kommer att försvinna någonstans. Antingen anpassar man sig, eller så försvinner man.

(Mitt favoritexempel på just detta är teknikföretaget Philips som introducerade kassettbanden. 20 år senare lanserade de CD-tekniken. Tror ni att de blivit lika framgångsrika om de vägrat utvecklas och stannat på kassettbanden?)

© Fotograf Sofia Röjder, https://sofiarojder.com

Bakom kulisserna vid fotografering av REA-gänget © Fotograf Sofia Röjder, https://sofiarojder.com

Vi har inte samma kunder ändå

Jag personligen har inte så mycket emot att företag och privatpersoner använder sig av sina vänner som fotografer – jag förstår att budget och tid väger tungt hos många. Ibland kan jag tycka det är synd att det inte prioriteras – men det är inte alla egenföretagare som har råd att plocka in en fotograf för att fotografera hela deras webbshop, och det finns många som är riktigt duktiga på att ta sina sociala media-bilder själva. Enkelt sagt så är inte alla i hela världen mina kunder, och det är okej.

När ska man låta bli att snåla?

Men, och det här är ett viktigt men, jag tror att det är viktigt att lära sig att känna igen vid vilka lägen det kan vara vettigt att använda sig av någon som är professionell och kvalificerad för att göra jobb – oavsett om det är en fotograf, redigerare eller intervjuare. Nedanför kommer några tillfällen där jag tycker att man (främst som företagare) ska ta hjälp av en professionell fotograf, oavsett hur mycket man försöker spara pengar.

Anlita fotograf för nylanseringar och marknadsföringsbilder

1. Vid Lansering + Marknadsföring

Första gången du lanserar din produkt, dina tjänster eller för den delen dig själv (CV till exempel) är det en bra idé att använda dig av professionella bilder. Gärna också professionell text. Om du försöker marknadsföra dig mot människor som redan bombas av miljoner andra intryck behöver du stå ut ur mängden, och visuella intryck väger oftast tyngre vid en första anblick. Människor som scrollar genom flöden (som exempelvis Facebook) gör hela tiden små omedvetna beslut om vad som är relevant för dem, och kommer instinktivt att bedöma ditt varumärke utifrån det första de ser.

De tittar på ditt inlägg, gör en snabb bedömning och bestämmer om de ska läsa eller inte. Om de ska gilla eller inte. Om de ska följa länken eller inte. Det första intrycket av ditt varumärke kan lägga hela grunden för hur konsumenter ser på företaget i framtiden – och visst vill alla nyföretagare ses som professionella, intressanta och framgångsrika? Låt inte det bli förstört av att du använder en halvkass mobilbild för att visa upp din nya restaurang.

2. När du har ont om tid

Behöver du få ett bra resultat snabbt så är det i ditt intresse att anlita fotograf. Använder du dig av en vän som arbetar gratis eller för en liten summa kan ni försöka och försöka igen tills det blir ett bra resultat (det är bland annat därför mindre erfarna fotografer är billigare – det tar längre tid att få samma resultat). En professionell fotograf kommer att komma in och få jobbet gjort inom den tidsram ni satt upp, därmed basta.

3. När du arbetar med osäkra människor

Åh jag har pratat om det här så många gånger i bloggen (Hur man väljer fotograf, Anledningar till att inte anlita en fotograf ) och det länkar tillbaka så fint till samtalet jag hade med min vän angående intervjuer. Människor som inte är vana eller bekväma framför kameran kommer att bli osäkra när du ställer dem där. Att inte veta vad som kommer att hända är också en källa till osäkerhet. Saknar dessutom intervjuaren kunskap och erfarenhet är det en ännu större källa till osäkerhet. Genomför du ett projekt där det är viktigt för dig att få ett bra resultat med någon av parametrarna ovanför – anlita någon som vet vad de gör.

Min vän blev nervös i samband med sin intervju eftersom personen hon pratade med saknade en bra intervjuteknik. Hon blev inte bekväm i situationen, förstod inte frågan och därför kom nerver i vägen. Med en lite mer erfaren intervjuare hade problemet varit snabbt fixat. Samma gäller för fotografer – människor som är osäkra ser osäkra ut även på bild, och det är fotografens jobb att försöka underlätta i situationen.

4. När situationen inte går att återskapa

Jag tror den här punkten förklarar sig själv, men jag vill ändå tipsa om att det här är en av de viktigaste sakerna att ha i åtanke. Ett personalporträtt kan alltid tas om vid ett senare tillfälle. Ett bröllop, till exempel, kan inte återskapas. Just bröllopsbilder är en källa till så mycket mer än bara bröllopet – det är minnen av familjen, av detaljer och ögonblick som man kanske missat. Jag rekommenderar er att läsa Smallpigarts blogginlägg för att få lite insikt i hur jag menar.

Men kort sagt – måste du snåla in någonstans så är det inte i den här kategorin du ska göra det.

Anlita fotograf för ögonblick som inte kan återskapas

Det är klart jag är partisk

Eftersom jag är partisk kommer jag alltid att tycka att högkvalitativa bilder och filmer är det viktigaste för ett företag. Förutom själva produkten då. Eller kanske inte…. ;), och är man ett växande företag kommer det att göra underverk för ens marknadsföring. Det är dumt att underskatta hur stor skillnad en högkvalitativ bild kan göra för ens varumärke.

Förhoppningsvis har du hittat några tips som är värdefulla för dig ute i företagarvärlden, och jag önskar dig såklart all lycka med dina framtida projekt!