Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

Dagens ämne hamnar om jobb, och jag kommer prata en hel del om min egen situation. De senaste månaderna har jag haft mycket att göra gällande mina jobb. Vilket lyxproblem, kanske du tänker. Jag har märkt att det gärna blir lite creddigt att ha fullt upp och göra mycket. Men, wow, vad duktig du är som har så många projekt på gång! Själv är jag inte så säker på att det är bra att ständigt springa runt; min bror hade nog uttryckt det som att man behöver tid för själavård också. Mer om det i ett senare inlägg.

Kalla mig mångsysslare – jag har många jobb

Ni som läst ett tag vet att jag arbetar som fotograf. Det ni kanske inte vet är att medan det är i uppstarts-stadiet (vilket jag fortfarande anser att det är) arbetar jag på andra platser också. Ganska logiskt kanske. I mitt fall innebär det att jag tagit ett par anställningar som alla är timbaserade, vilket gör att jag har ca fyra jobb. Det låter mycket mer än det är, jag lovar 😉

 • Söndagar arbetar jag som kontaktperson åt Kils Kommun – med andra ord är jag brukarens vän och hälsar på och gör roliga saker under ett par timmar.
 • På måndag förmiddag arbetar jag som Apple-representant och ser till att deras produkter representeras på rätt sätt  ute i andra butiker, installerar nya produkter och att allting fungerar.
 • När det inte är sommar har jag ett fantastiskt jobb på Karlstad CCC åt Great Event of Karlstad där jag är värdinna eller hjälper till med personal och jobb i garderoben. Detta sker oftast kvällstid och under helgerna.
 • Sedan studerar jag heltid på Högskolan i Borås. Den utbildningen går på distans och ofta tittar jag på kurserna på förmiddagen innan jag går ut och arbetar.
 • Övrig tid är jag fotograf.

IMG_0754

Varför så mycket jobb?

Nu är ju jag en sån person som gillar att ha fullt upp och mycket att göra – men just den här situationen har blivit som ett nödvändigt ont. Eftersom jag ännu inte arbetat tillräckligt länge som fotograf, och inte tillräckligt målinriktat, har jag inte haft ett bra flyt med jobb hela året (just nu blir det panikmycket under en period, och nästan öde under en annan). Dessutom har jag jättesvårt att vara kreativ om jag är rädd för att jag måste tjäna pengar för att betala hyran. Men pengarna måste ju in ändå. Och jag vill inte lämna Värmland om det kan undvikas.

Då har jag stått inför två alternativ:

 1. Skaffa ett jobb på antingen heltid eller deltid
 2. Skaffa flera mindre jobb som jag kan kontrollera tiden på själv

Som ni förstår valde jag alltså alternativ två. Det är av den enkla anledningen att jag vill arbeta som fotograf, och jag tror att det finns utrymme för mig på marknaden. Jag känner mig själv: skulle jag ha haft ett heltidsjobb under det senaste halvåret hade fotograferingen blivit det första som hamnat på hyllan. I dagsläget betalar mina andra jobb hyra och fasta kostnader, och fotograferingen blir en möjlighet att få en extra inkomstkälla. Det blir en sporre, istället för ett måste.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Rädslebaserade beslut

Fram tills nu har jag tagit många beslut i mitt liv baserat på rädsla – både min egen och andras – och har därför backat från situationer som känns som om de kan gå illa. Företagande är ju absolut en sådan där det lätt kan snurra till med skrämmande tankar:

 • Tänk om jag inte kan betala hyran
 • Tänk om jag inte är bra på mitt jobb
 • Tänk om de avbokar mig
 • Tänk om ingen vill anställa mig om jag konkar
 • Tänk om jag blir sjuk och måste vara ledig
 • Tänk om jag vill ha barn

Processed with VSCO with hb1 preset

Vilka förutsättningar behöver du?

För att bli framgångsrik inom företagande tror jag att det handlar om att ge sig själv förutsättningar att växa, utan att sätta krokben för sig själv med sina egna tankar om vad man borde göra. Förutsättningarna ser nog olika ut för alla, men jag själv behövde bara veta att alla måsten var betalda, så är allt annat en bonus sedan. För en annan kanske det handlar om att ha en plats dit man kan gå utan att få dåligt samvete för att barnen blir bortglömda.

I dagsläget kan jag släppa det där. Jag har ett sparande, och jag har råd att betala min hyra och min mat. Jag har långsiktiga anställningar och får samtidigt driva mitt eget företag framåt. Jag har till och med möjlighet att få en extra examen som kommer vara värdefull för mig senare, i framtida äventyr.

Just nu är det lite trixigt,

men det var väl ingen som sa att det var lätt att starta företag?
Framförallt så var det ingen som sa att det alltid är lätt att följa sina drömmar.

Men vet ni hur man vet att man gör något bra? Det känns rätt i hela kroppen.