Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

Om Sofia

SOFIA RÖJDER – 

…är en fotograf från Karlstad som fotograferar dansare, barn och andra små ögonblick i livet.
Jag fullkomligt älskar dans, gapskratt och att fånga glädje hos andra människor.

BAKGRUND

När jag var liten hade min pappa en analog kamera. Canon F1, med sitt födelsenummer inristat på undersidan. Han att det var bra för försäkringsfrågor, men inte så fint. För mig var den kameran ändå det finaste jag någonsin sett. Ibland, på skolavslutningar eller kusinens konfirmation, fick jag prova att ta en bild. Pappa satte inställningarna och överlät den tunga kameran och manuella fokusen till mig. Jag tvivlar på att bilderna blev speciellt bra – men de sådde ett frö till ett intresse, och senare det som blivit min stora passion.

UTBILDNING…

Under gymnasiet startade jag mitt företag och jobbade under ett par år med dans- och föreställningsfotografering parallellt med familjefotograferingar och bröllop. Sedan tog jag chansen och sökte till Fotoskolan i Göteborg. Jag kom in som en av 25, och tog examen våren  2014 med specialfokus mot dokumentärt fotografi. Erfarenheten att få studera i två år med några av Sveriges bästa fotografer som lärare var helt fantastisk, och ledde i sin tur till fina möjligheter.

& ERFARENHETER

Några exempel kan vara när jag fotograferade Anton Hysén till stora vepor som hängdes upp i Nordstan i samarbete med Göteborgs stad/Föreningsfestivalen, fotografera omslaget till Turist i Värmland, tillbringade två månader på Wermland Opera som inhouse-fotograf och spenderade delar av min praktik med att retuschera & assistera åt Mats Bäcker.

NUTID

Trots att jag har en utbildning i ryggen tror jag ändå att det är ute i världen man lär sig mest. Idag fotograferar jag främst dans och barn, och ofta en kombination av de båda. Jag gjorde under 2013 ett stort projekt med Leas gymnastik som blev startskottet för mitt företag som det ser ut idag. Under 2014-2015 kommer jag att följa Widelius Dance Company under deras sista år som kompani.