Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

En vanlig missuppfattning bland blivande fotografer eller andra människor är att fotografen spenderar hela dagarna med att fotografera. Sanningen är att det är väldigt sällan jag har mer än tre fotograferingar på en vecka, utan oftast landar det på en eller två per sju dagar. Trots det kan jag lätt jobba mer än heltid med mitt företag. Så vad händer resten av tiden egentligen? Läs mer här!

Jämför företagande med något du känner till

Jag tror att missuppfattningen kommer ifrån att man gärna jämför min arbetssituation med något som man känner till sedan innan – exempelvis hur det funkar på en vanlig arbetsplats. Där har varje anställd en speciell uppgift som de jobbar kontinuerligt med, och de behöver inte bry sig så mycket om allt det där andra runt omkring.

Exempelvis arbetar min pappa som universitetsadjunkt och arbetar då främst med undervisning. Han har inte hand om universitetets ekonomi, personalfrågor, lokaler, press, marknadsföring osv utan kan koncentrera sig helt och hållet på det han är bra på. Så jobbar ju faktiskt de allra flesta – men det gör inte jag.

160412-hemmabilder-0011-sofiarojder

Ibland kan objektiven hinna bli lite dammiga mellan mötena – haha!

Företagaren bär alla hattar själv

I mitt företag måste jag bära många hattar, som det så fint heter, och får sköta allting från blogginlägg, fakturor, budgetar, kundmöten, offerter, lokalbokningar, mail, utförande, redigering och allting däremellan. Allt det där älskar jag att göra, jag har full kontroll och vet precis vad som händer i alla bitar av mitt arbetsliv – men allting jag gör utöver praktiskt arbete tar ju tid från fotograferingarna.

Därför kan det ibland kännas lite jobbigt att bli frågad: “Hur många fotograferingar har du per vecka?” eller “Hur mycket tid lägger du på företaget?” – för jag är så medveten om att svaret kommer att tas emot väldigt olika för olika personer. Vissa tycker nog att det låter jättekonstigt att bara göra en eller två fotograferingar per vecka när man jobbar som fotograf, medan andra förstår precis hur det kan vara.

Såhär gör jag

Jag har valt att satsa på mer kundkontakt och långa relationer med mina kunder, och därför lägger jag ofta mer krut på kundmöten och samtal innan fotograferingen sker. Sedan gillar jag såklart att bolla redigering och användning med mina kunder också. I dagsläget fungerar det hur bra som helst för mig, men jag tror att det är viktigt för unga eller blivande fotografer att förstå att företagande handlar om så mycket mer än bara vara bra på någonting. Du måste jobba hårt med annat också, eller tjäna så mycket att du kan anställa någon som gör de andra bitarna åt dig.

Du är en företagare

Men kom ihåg att det inte är mängden fotograferingar som gör att du är en fotograf (eller företagare). Bara det faktum att du kör och jobbar på gör att du är en entreprenör.

Stor kram!