Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

Hej och välkommen till hösten!

Nu är det snart mitten av oktober och jag förstår inte alls vart tiden tar vägen. Alldeles nyss kunde jag inte sova på nätterna för att det var för varmt, och nu vaknar jag av att jag har isbitar istället för tår. Det känns som att hösten precis börjat, nästa lördag är det Street Stars Dance School Challenge i Stockholm och sedan är det plötsligt november!

Men vi behöver ju inte vara ledsna för det. Höst och vinter är fantastiska tillfällen för att fotografera dansare. Dramatiska bilder utomhus, studiofotograferingar och följande fotografi går alldeles utmärkt att göra under vintern.

Det finns många saker förutom en fotograf och en dansare som gör att en dansfoto-session blir lyckad. Det är fotografens ansvar att se till att det blir en lättsam och skön stämning på fotograferingen – på så sätt kan ni vara kreativa tillsammans. Under sessionen är du i trygga händer, men det finns del saker som du kan göra för att underlätta redan innan fotograferingen börjar. Jag har sammanställt mina 7 bästa tips som jag hoppas kan hjälpa dig förbereda dig för en dansfotografering – hela året runt:

1. Variera dina kläder

Ofta är det en bra idé att ta med sig ett par ombyten. Det betyder inte att du behöver ta med dig hela garderoben, men att kunna byta mellan shorts, trikåer och kjol gör en stor skillnad i hur många bilder du får från din fotografering. Du kan också välja att ha en uppsättning kläder som liknar det du har på dig när du tränar (till exempel shorts och en crop-top) och en uppsättning som är mer vardaglig. Tänk på vilken sorts bilder du vill ha, och förbered dig därefter. Alla mammas regler gäller här också: förbered dig kvällen innan – inga skrynklor, bort med ludd och hår, och se till att allt är rent.

Fotograf Sofia Röjder från Karlstad

2. Ha en plan med din dansfotografering

Vad vill du ha för bilder? Vilken stil? Vad är du bra på och vad vill du framhäva? Se till att allting strävar mot samma mål. När du tänker igenom vilka positioner du vill ha med på bild, se till att kläder, smink och hår blir ett fint komplement. Är du en fantastisk hiphop-dansare och vill ha bilder till ditt CV kanske du inte ska ta långklänningen den här gången. Eller kanske är det precis det du ska göra? Behöver du hjälp? Våga fråga!

3. Ta med extra hårnålar, smink & hårsnoddar

Ibland gör vi fotograferingar utomhus, och det kan vara så att det blåser. Se till att du har en plan för hur du ändrar håret på plats – och ge dig själv möjligheten att få bort ditt hår från ansiktet genom att ha extra hårnålar, snoddar eller vad du än kan behöva. Det är också ett bra sätt att få variation i dina bilder. Varför inte ha ta några bilder med håret i en knut, några med håret utsläppt, och några med en hatt?

4. Glöm inte att äta

Snälla rara – kom inte till en fotografering hungrig. Att ha en dansfoto-session är nästan lika jobbigt som ett träningspass. Vill du ha en fin bild av ett spagathopp? Förbered dig på att göra ditt snyggaste hopp 20 gånger i rad, eller mer. Kraschar ditt blodsocker mitt under hopp nummer 12, då blir det riktigt jobbigt att ha roligt under fotograferingen.

5. Värm upp, bli varm, stretcha

Precis som vid all annan dans är det viktigt att du är uppvärmd. Det är så onödigt att du sträcker dig eller blir skadad, så ta ett eget ansvar och se till att vara varm i kroppen när fotograferingen börjar. Kom gärna tio eller tjugo minuter tidigt för att bli varm, stretcha och känn efter hur kroppen känns.

6. Det sitter i detaljerna

Här kommer en detalj som vi alla känner till: hårsnodden på handleden. Åh, så mycket efterarbete jag lagt på att ta bort dessa hårsnoddar. För det mesta hinner jag se dem, men om vi hjälps åt blir det lättare.
Här kommer en lista på andra detaljer att se upp för:
– Bär du en bh – se till att den inte syns, eller åtminstone matchar dina kläder.
– Om du har kläder med djup rygg kan det vara en bra idé att gå utan bh till fotograferingen, så slipper du tryckmärken.
– Tänker du sola innan fotograferingen, gör det i god tid så slipper du rödhet och linjer.
– Är du en äldre dansare: undvik att festa kvällen innan – röda ögon är svåra att redigera.
– Naglar – halvt avskavt nagellack är som en nagel i ögat. Haha, pun intended.

7. Ja, det gör vi! – attityden

Här kommer den viktigaste punkten av dem alla. De bästa bilderna vid en dansfotografering tas när dansaren har en Ja, det gör vi!-attityd. Det är en fras min teaterlärare brukade använda, och betyder att man är öppen för det mesta. Alla idéer blir inte bra fotografier, men ofta leder de till något bättre. Att våga göra fel, göra fult och framförallt bara våga ta ut sina rörelser ger en större chans för fantastiska bilder.

Förhoppningsvis håller du med mig om mina tips. Har du några egna att dela med dig av?
Lämna gärna en kommentar nedanför, så hörs vi!