Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

Hur får man inspiration till foto?

Om jag skulle lista alla saker som är svårt med att fotografera mycket, så skulle inspirationsbrist stå högt upp på listan. Ibland känns det bara svårt och tungt att komma med originella idéer, projekt.

Det här året började jag med ett projekt. Jag försöker göra ett 365 projekt på min privata instagram (en bild om dagen i ett år) men jag känner att det är otroligt svårt att fortsätta hitta intressanta saker att fotografera. När inspirationen börjar sina försöker jag alltid hitta ny inspiration – så här kommer min lista på de bästa sätten jag känner till.

 

PINTEREST & INSTAGRAM

Jag älskar Pinterest och Instagram så mycket att jag kommer tillägna dem ett eget inlägg lite senare. Pinterest är en hemsida där du skapar dina egna boards – kanske enklast översatt till anslagstavlor? – dit du kan koppla bilder, länkar och liknande som du tycker är intressant. Du kan också följa andras boards, bläddra i kategorier och söka på nyckelord.

Om ett par dagar kommer jag att göra ett större inlägg där jag förklarar mer om hur det fungerar, och då kan ni hänga med helt från början! Tills dess får ni mina tre favorit”boards” där jag samlar inspirationsbilder.

Follow Sofia Röjder’s board ♥ photography [people and portraits] on Pinterest.

Follow Sofia Röjder’s board ♥ photography [dance out loud] on Pinterest.

Follow Sofia Röjder’s board photography [babies, baby] on Pinterest.

KONST, BÖCKER & TIDNINGAR

Gå på museum för att se någon annans syn på världen, läs böcker och tappa bort dig i ett drömland eller bläddra i tidningar för att få inspiration. Jag brukar titta på bilder i tidningar och verkligen försöka analysera dem. Vad tycker jag om, och vad hade jag gjort annorlunda? Hur ser ljuset ut? Är bilden tonad i någon färg? Att vara medveten om vad man tycker om och sätta ord på det ger ofta en riktning att gå i med sina egna projekt.

 

YOUTUBE

Förutom att titta på dansvideos på youtube så kan man hitta mycket annan inspiration där också, och jag brukar kategorisera dem på lite olika sätt för mig själv.

Det finns såklart massor av videos på Youtube, men jag tycker ofta att se en frisyr som är intressant, se behind the scenes på någon annans fotografering eller kanske till och med se en ruskigt bra musikvideo kan trigga igång min fantasi.

Här kommer exempel på videos som kan hjälpa till att väcka lite extra inspiration.

Tipsvideos, för fotografer
Sök på: Tips Photography, How To Photography, Tutorial photography, Studio…

Att lära sig något nytt är ett väldigt bra sätt att bli inspirerad. Jag känner ofta att videos som går igenom steg för steg eller belyser sådant jag inte tänkt på tidigare är ett strålande sätt att bli inspirerad på.

Behind-the-scenes och intervjuer
Sök på: Vogue diary, behind the scenes photoshoot, din-favorit-modell, BTS…

Jag är inte säker på varför, men det börjar alltid klia i mina fotofingrar när jag ser den här sortens videos. Just nu sitter jag och funderar på hur jag skulle kunna göra något liknande på nästa dansfotografering…

http://youtu.be/apULoji4qGM

Tipsvideos, för alla
Sök på: Hair DIY, Hair/Makeup-tutorial, How to braid…

Titta på den här frisyren! Jag ser en brud eller en dansare i en lång böljande klänning. Youtube är alldeles överfyllt av tipsvideos på allt från kläder till hår till rekvisita. Ut och leta!

Musikvideo
Sök på: Fiest 1234, OK go…

Behöver jag säga något mer? Den är videon av Maddie till Sias Chandelier är vacker och kanske lite konstig, och jag får massor av idéer. Kanske hitta ett hus som är lite ruffigt och göra en fotografering i den stilen, eller varför inte en serie med självporträtt?

 

ANDRA FOTOGRAFER

Att titta på vad andra fotografer har för sig kan vara otroligt givande, men det kan också vara skrämmande. Det är väldigt lätt att känna att man är så mycket sämre än de man tittar på, och fastna i ett “jag önskar jag kunde göra det där“, och sedan bli ledsen när det inte fungerar på första försöket. Men försök att se det som en inspirationsresa, och studera, fundera och titta mycket. Många fotograferar har dessutom en blogg alldeles fullproppad med information, där du kan läsa hur de kommit dit de är.

Här några exempel på fotografer som jag finner inspirerande:
Benjamin Von Vong (ENG),
Lara Jade (ENG),
Erika Gerdemark (SV),
Emelie Soto (ENG),
Andrej Uspenski (ENG),
Jenny Jacobsson (ENG/SV)
Sue Bryce (ENG)

 

ANDRA KREATÖRER

Kanske det mest effektiva ändå är att jobba med andra personer som kan sitt yrke/intresse väl. Då kan man studsa idéer, få inspiration tillsammans och få ett bra resultat på alla plan. Några av mina favoritarbeten har varit tillsammans med duktiga sömmerskor, modeller eller make up artister.

© Fotograf Sofia Röjder,  https://sofiarojder.com

 

ATT VARA ORDENTLIGT UTTRÅKAD

Det här är något som nästan är smärtsamt att göra, men det är fantastiskt för kreativiteten. Jag såg en föreläsning med John Cleese (ni vet han i Monty Python?) någon gång, och han fick frågan hur de egentligen kommer på alla idéer de har. Hans svar var enkelt:

När jag möter ett problem som jag inte har en bra lösning på…” (till exempel hur en historia ska sluta) “…så sätter jag mig i mitt arbetsrum i min fåtölj, drar ur telefonen och ser till att jag inte blir störd på 1-2 timmar. Tillslut är du så uttråkad att din hjärna börjar jobba för att sysselsätta sig själv – och då kommer idéerna”.

Det fungerar! Det är lite som när alla bra idéer kommer precis när du ska somna. Jag skulle beskriva det som när man går ut och joggar – först är det mest jobbigt, man blir anfådd och det känns som att det här var den sämsta idén någonsin. Men sen kommer man över den där gränsen, andningen kommer i takt och det känns skönt och givande. Ge dig själv lite tid utan telefon, dator och andra störningar så ska du se att kuggarna börjar snurra.

VAD ÄR DINA BÄSTA TIPS?

I en gammalt blogginlägg hos Underbara Clara finns en text som har fastnat hos mig. Den handlar om hur kreativitet föder kreativitet – så det är bara att börja. Det finns inget krav i kreativitet, det kan vara fult, fint eller ingenting. Det viktiga är bara att göra något. ♥