Att välja fotograf kan vara svårt
… speciellt om du inte gillar att bli fotograferad. Att bli fotograferad brukar ligga högt på listan av saker som vi gärna undviker – någonstans i närheten av att rensa duschavloppet – och det är ofta en situation som ger ångest i flera dagar innan fotograferingen äger rum.
Jag har pratat med många mammor som gärna skulle ta en familjebild, men som blir så otroligt osäkra av tanken att själva vara med på fotot. De skjuter tanken på familjefotot längre, och längre, och längre fram i tiden, och missar många fina tillfällen för att fånga dessa minnen.
Eller företagare som desperat behöver fylla sin webbplats med bilder som representerar dem, och alltid ber sambon, grannen eller systerdottern att ta kort med någon systemkamera (mest för att få det hela överstökat). Men det blir aldrig riktigt som de hade tänk sig.
Fotografen du väljer har självklart en stor inverkan på kvalitén på bilderna, produkterna ni köper och på hur fotograferingen kommer att kännas. Om vi tittar bara på Karlstad så finns det många fotografer att välja mellan – men hur vet man vilken av dem man ska satsa på?
Nedan kommer en lista som jag hoppas kan underlätta i valet.
1. Vilken sorts bilder vill du ha?
Det här är väl ändå det viktigaste. Välj din fotograf utifrån vilken slags bilder du vill ha. Vissa fotografer är bra på studiofotografering, vissa är bra på att fotografera i naturligt ljus. Andra blandar mellan både det ena och det andra. Mycket skratt, eller mer allvarligt? Vilken redigeringsstil gillar du? Mycket detaljer eller klassiskt? Det viktigaste är titta efter vad du tycker om. Gillar du inte studiobilder med seriös känsla så skulle jag inte rekommendera dig att gå till fotografen som har enbart den sortens bilder i sin portfolio.
2. Be att få träffa fotografen innan om du är osäker
Alla fotografer har inte en studio eller ett kontor som du kan gå in på och bara prata, men de flesta professionella fotografer går med på att träffa dig innan du bokar fotograferingen. Det varierar under vilken form och hur länge, men det kan vara ett bra sätt att bli bekväm inför fotograferingen. Klickar ni inte så kommer det inte att bli en trevlig upplevelse för någon av er.
3. Kolla referenserna!
Beroende på hur erfaren din fotograf är kan de ha referenser från tidigare kunder. Självklart kommer det stå att fotografen är duktig, men vad mer står det? Är fotografen duktig på kundbemötande och service? Står det någonting om att det var en rolig eller bekväm upplevelse? Tänk ut vad som är viktigt för dig, och sök efter när du väljer din fotograf.
4. Förstå priserna först
Att gå till en fotograf och köpa en vara är inte som att köpa kläder i en butik. Priser, villkor och produkter varierar mycket – vissa tar ett högre pris och inkluderar fler bilder, andra tar ett lägre pris men inkluderar inga bilder. Den tredje tar ett högre pris pga erfarenhet och har alla produkter separat. Rätten att använda bilderna kan variera mellan ett år och för alltid. Håll koll, och fråga om det är något du inte förstår.
5. Var tydlig med dina önskemål och förväntningar
Förvänta dig inte att fotografen kan läsa dina tankar – uttryck dem och se till att du får gehör. Om du går till en erfaren fotograf krävs oftast minde input från dig, men det är viktigt att du själv tar ansvar för din fotografering också.
(5,5. Ta inte över situationen )
JA, det är viktigt att vara tydlig med vad du önskar dig – men samtidigt är det viktigt att inte ta över helt. Att komma med idéer kan vara jättebra, men att styra och ställa är ofta ett tecken på att du inte känner dig säker på fotografen – välj isåfall någon annan, där du känner dig trygg. Fotografering kräver kreativitet, men det går inte att arbeta kreativt om någon alltid står i vägen och skjuter ner ens idéer
Sådär!
De fem-och-en-halv tipsen om att välja rätt fotograf hoppas jag kan vara till hjälp för dig. Om du hittar en fotograf och känner dig trygg med samtliga punkter ovan – kör i vind! Då har du gjort din hemläxa och borde inte ha några problem att hitta rätt.
Det här inlägget är en del av en potentiell serie av tips för dig som vill bli fotograferad, eller som fotograferar själv för ditt företag. Tyckte du att den var intressant? Lämna en kommentar, gilla inlägget eller visa på något annat sätt din uppskattning – så vet jag att jag ska fortsätta skriva.
Tills dess – kram på er!