Uppehåll i verksamheten

Från och med våren 2023 tar jag inte längre några fotouppdrag och kommer med största sannolikhet inte att starta upp verksamheten igen.

Stort tack för det här decenniet och alla fantastiska samarbeten!

VÄLKOMMEN TILL LILLA PHOTOSHOPSKOLAN!

I den första riktiga delen av Lilla Photoshopskolan kommer vi att lära oss hur man beskär en bild i Photoshop. Sedan i serien kommer vi att gå igenom andra grundläggande färdigheter i Adobe Photoshop, och sedan fortsätta vidare till mer avancerad retuschering. Det kommer att bli tips&trix, tutorials och många nybörjartips till dig som precis laddat ner programmet.

De här sakerna, och mycket mer kommer vi att gå igenom i serien:

 • Hur ändrar man storlek på en bild
 • Hur gör man bilden ljusare
 • Hur ökar man kontrasten på bilden
 • Hur gör man bilden svart-vit
 • Hur klipper man ihop två bilder
 • Hur arbetar man i lager
 • Hur ändrar man färger i en bild
 • Hur lägger man på skärpa på bilder
 • Hur gör man en bild oskarp
 • Hur lägger man in text på bilder
 • Användbara kortkommandon i Adobe Photoshop

INNAN VI BÖRJAR…

Först och främst vill jag nämna några saker som kan vara bra att veta om Adobe Photoshop.

SPRÅK
Jag jobbar med Photoshop på engelska. Den enkla förklaringen till det är att det finns betydligt fler bra tutorials/tips/guider på engelska, och menyerna ser inte exakt likadana ut i den svenska menyn. Om något sorteras i bokstavsordning tillexempel så är det svårt att lista ut att Crop är det samma som Beskära, speciellt om man inte är bekant med ordet sedan innan. Så det är helt och hållet en bekvämlighetsfråga. Har du Adobe CC kan du enkelt byta språk i menyn.

PANELER
En annan grej som är bra att veta är att jag är helt bakvänd i hur jag har lagt upp mina paneler i Photoshop. Paneler är alltså de rutor som verktyg, lager, navigatorn och allt annat finns i, och de är flyttbara. Vart du väljer att ha panelerna spelar ingen som helst roll, men det kan vara förvirrande att inte hitta det man vill ha. Mitt tips är att titta under “Window” i menyn och stänga ner de rutor som du inte använder.

VARFÖR VILL MAN BESKÄRA EN BILD?

Ibland tar man bilder med lite för mycket grejer i bakgrunden, man vill ändra kompositionen eller så vill man klippa bort någon ur bilden. Det man gör då är att man förminskar bildens yta = beskär bilden, och tar bort den delen av bilden man inte vill ha.

Det kan också vara så att man vill använda en bild som måste passa i ett speciellt format (exempelvis bloggdesign eller utskrifter), och då kan man behöva klippa bort lite av bilden.

SÅHÄR BESKÄR DU DIN BILD

ÖPPNA BILDEN
Så i videon här ovanför kan du se mig beskära en bild på flera sätt. Först behöver du öppna en bild genom att gå File>Open och sedan välja den bild du vill öppna. Du kan också använda kortkommandot Ctrl+O.

VÄLJ CROP-VERKTYGET
Härifrån kan du beskära bilden som du vill genom att använda Crop-verktyget. Du hittar verktyget högt upp i din Tools-panel, eller genom att klicka på C på ditt tangentbord. Det är två vinklar som en fyrkant och en diagonal linje rakt igenom.

ÄNDRA STORLEK MED RUTAN
När du klickar på Crop-verktyget kommer det att bildas en ruta runt din bild, där du kan dra i hörnen för att ändra storleken. Högst upp till vänster på din skärm kan du se en dropdown meny där du kan hitta olika format för din bild.

ANVÄND EGNA BILDFORMAT
Du kan också skriva in egna siffror i rutorna intill för att bestämma ditt eget format, och använda pilarna mitt i mellan till att byta plats på siffrorna. Detta gör att du byter från liggande till stående, och tillbaka.

BESKÄR FRITT FRÅN PROPORTIONER
Vill du istället beskära helt fritt utan något specifikt format kan du klicka på Clear. Trycker du på Esc på tangentbordet kommer rutan att försvinna och du kan rita en egen ruta.

GODKÄNN DINA ÄNDRINGAR
När du hittat ett format du gillar klickar du antingen på Enter på tangentbordet, eller på check-bocken uppe i menyn. Drar du rutan utanför ramen på din bild kommer Photoshop att fylla i med din bakgrundsfärg.

SPARA BILDEN
Spara genom att gå till File>Save image as… 

Klart!

VANLIGA FRÅGOR & PROBLEM

Rutan runt min bild låter mig inte göra bilden fyrkantig, vad är fel?
Du har låsta proportioner/format. Tryck på Clear högst upp i menyn, eller ändra till ett annat format i drop down menyn.

Det finns ingen ruta runt min bild, hur får jag tillbaka den?
Se till att du har Crop-verktyget valt (Tryck på C på tangentbordet!) och klicka och dra från hörn till hörn. Nu har du en ny ruta.

Det blir en vit kant runt min bild fast jag inte ville ha det!
Förmodligen har du råkat dra din ruta lite utanför ramen på din bild, och Photoshop har fått fylla i ytan med din bakgrundsfärg. Backa ett steg i din History-panel, eller använd Ctrl-Z för att ångra ditt senaste steg, eller beskär bilden igen.

Det blir en kant i en annan färg runt min bild, hur gör jag den vit?
Det här bestäms av vilka färger du har i dina Swatches som du hittar långt ner i menyn. Om du klickar på D på ditt tangentbord kommer de återställa sig till svart överst och vitt underst. Klickar du på X kommer de att byta plats. Klickar du på rutorna kan du bestämma själv. Det är den understa färgen som bestämmer din bakgrund.

 


 

Slutligen

Jag hoppas att du har lärt dig några trix för hur man kan kan beskära bilder, och om det är är något du undrar över hoppas jag att du hör av dig med dina frågor. I nästa avsnitt av Lilla Photoshopskolan kommer vi istället ändra storlekar på bilder, så att de passar bättre på internet till exempel.

Missa inte att följa på facebook!