Vanliga frågor

Vanliga frågor / FAQ

Här har jag samlat de vanligaste frågorna från olika kundgrupper. Hittar du inte svaret på din fråga är du alltid välkommen att kontakta mig direkt via mail eller sociala media.

Frågor från alla kundgrupper


Hur lång tid tar en fotografering?

Det enkla svaret är: Det beror på vad vi ska göra! En fotografering kan variera från 10 minuter till 2-3 timmar, beroende på hur många bilder du som kund vill ha, hur många klädbyten som ska göras och om vi ska vistas i olika miljöer. En vanlig lifestylesession tar ca 45 minuter och är ett bra riktmärke. Barnsessioner kan gå snabbare eller ta längre tid beroende på humör, och studiofotograferingar går oftast snabbare.

Vad innebär användningsrätt?

Användningsrätten bestämmer var och hur länge du får använda fotografierna du köper. Bilders rättigheter tillfaller alltid fotografen, även om det är en beställd fotografering, och kunden köper rätten att använda bilden i ett visst sammanhang och ofta inom en begränsad tid. För enkelhetens skull har jag ingen tidsbegränsning på användningsrätten hos mina kunder, och oftast får både företagare och privatpersoner använda bilder för både sociala media och marknadsföring. Det framgår alltid av ditt avtal!

Får vi redigera bilderna själva?

Nej, bilderna levereras färdigredigerade.

Hur ska vi klä oss?

Klä dig bekvämt. Det syns alltid på bilder när personen framför kameran är obekäm. Tumreglerna är som vanligt: hel och ren, men tänk också på att försöka välja kläder som är någorlunda tidsneutrala. Hur menar jag då? Jo, tänk på alla de där bilderna från 80- och 90-talet med helt galet hår, kläder och smink. Bilderna finns kvar mycket längre än modet gör. 🙂

Företag


Får vi skicka in bilder tidningar?

När det gäller personporträtt går det bra att skicka in direkt till tidningar, så länge ni är noga med att de anger mitt namn som fotograf. Vill tidningen inte ange fotograf behöver ni köpa loss rättigheterna för bilden. Bilder från bildbank-uppdrag är tänkta att användas endast på er hemsida/sociala medier och får inte delas till tredje part.

Får vår layoutare beskära och redigera bilden?

Eftersom bilder ofta kräver olika storlekar och färgrymder i olika medier eller olika plattformar har jag inga problem med att ni redigerar för att passa detta. Det går självklart också bra att lägga text på bilden för er marknadsföring. Vill ni ha mer retusch, såsom byte av bakgrund eller manipulering av motivet går det bra att kontakta mig för mer information.

Dansare & Dansskolor


Vår förening har inga pengar, vill du sponsra med en fotografering?

Ja, och nej - det här är mitt jobb och det är såklart viktigt att jag kan betala hyran. Därför försöker jag använda min tid så effektivt som möjligt, och har inte möjlighet att göra jobb som inte erbjuder någon inkomst. Med det sagt finns det en stor plats i mitt hjärta för konstprojekt, och när tid finnes gör jag gärna samarbeten. Berätta gärna varför er föreställning/idé/projekt är speciellt och varför ni vill ha en fotograf, så tar jag ställning till om jag har möjlighet att hjälpa till ♥

Kan vår dansgrupp boka dig för porträtt? Hur betalar vi?

Inga problem! Kontakta mig och berätta om hur många ni är och vilken slags bilder ni är intresserade av, så återkommer jag med en offert. Ett vanligt sätt att sprida ut kostnaden är att varje person i gruppen betalar en delsumma var - på så sätt blir det billigare än om ni bokar fotografering individuellt, och dessutom blir det en kul upplevelse tillsammans!

Familj/Privat


Min son/dotter blir sur när han/hon är trött, kan vi anpassa tiderna till det?

Ja, absolut! Vid barnfotograferingar är det bra att ha lite extra tid i åtanke. Vissa barn är blyga och vill gärna lära känna personen bakom kameran innan leendet kommer fram, medans andra är födda linslusar. Vi planerar in fotograferingen under en tid på dagen när ditt barn brukar vara glad - och sedan tar vi det som det kommer. Ingen stress.

Bildbehandling


Vilket filformat vill du ha?

Det optimala är att du som kund fotograferar och skickar dina bilder i RAW-format (.cr2 till exempel). TIFF går också bra. Om du är en kund som vill ha hjälp med ditt sociala media-flöde går det till och med bra med .jpeg-format. Det mesta går bra, med andra ord, det är bara bildkvalitén som ändras.

Utforska mera


Sofia Röjder
Jag är en glad fotograf som älskar att fånga familjers ögonblick och jag hjälper mina fantastiska företagskunder till en bättre visuell kommunikation genom fotografier och filmer. I bloggen skriver jag om min kärlek till Värmland, pratar om självkänsla, tipsar om fotografering och ger läsarna en inblick i vardagen.
Fotograf Sofia Röjder

Fotograf i Karlstad
öppet mellan 09.00 - 15.00

Sofia Röjder

0760085212
hello@sofiarojder.com
Karlstad